Workflow ... Wacom !

Comment

Workflow ... Wacom !

Jeg har efterhånden fået en hel del spørgsmål fra nye fotografer angående Wacom Tablets, hvorvidt jeg bruger én selv, hvilken en jeg kan anbefale osv. Så jeg har valgt at formulere en lille opsummering af ting der er gode at vide om tablets før du går ud og investerer i én.

Én Wacom tablet er en tegneplade som forbindes med din computer via. USB og som helt basalt set fungerer som en kontrolenhed for din computer på lige fod med din mus og dit tastatur. Den er således ikke kun funktionel for én specifik software, men bruges som alternativ til din mus på hele din computers brugerflade. Tablets kan være rigtig velegnede for grafikere, retouchere, illustratorer og designere - men ikke for alle.

Først og fremmest er det vigtigt at finde ud af hvorfor man egentligt er interesseret i én i første omgang. Tegnere som er vant til at tegne med blyanter og lign. i fri hånd vil jo klart have en fordel ved at få en decideret "digital blyant" i hånden og en plan plade at tegne på, men hvad med os fotografer som primært laver billedbehandling, retouchering og den slags? Og som måske endda slet ikke kan tegne? Personligt valgte jeg at købe min tablet for at speede mit workflow op, få mere kontrol i Photoshop, og muligheden for at have customizede hotkeys og touch wheel lige ved venstrehånden samtidig - og den har bestemt ikke skuffet !

Én ting som er vigtig at understrege er: Hvis du aldrig har rodet med en tegneplade før, og sidder og forventer en øjeblikkelig forbedring af dit workflow eller resultat fra det øjeblik du sætter den i computeren så får du nok et lille chok. For de fleste mennesker vil de første par timer/dage/uger med din tablet give dig en lille smule hovedpine og det kan godt føles en smule som om man er ved at lære at bruge sin mus helt fra ny igen. Det er vigtigt at være opmærksom på dette, fordi det er ret almindeligt - Og lige præcis derfor vil jeg også kun anbefale at anskaffe sig en tablet hvis du er rimelig rutineret og føler dig godt hjemme i det program du arbejder med. Hvis du skal sidde og lære photoshop samtidig med at du skal vænne dig til "absolute position*" på din tablet, så kan det godt gå hen og blive en lidt langsommelig proces. Uanset hvor hærdet du er med din software vil du nok i starten opleve at man kommer til at gribe musen for at udføre helt simple ting istedet for at bruge pennen som man alligevel har i hånden. Når man er i dette stadie handler det bare om at tage sin mus og lægge langt væk og så ellers begynde at bruge tabletten til ALT, om det så er websurfing, arbejde, eller whatever - Tving dig selv til at bruge din tablet, væn dig til den og få det til at blive "second nature", for først når den gør dét begynder den at vise sit potentiale.

*Absolute position betyder at, modsat en touchpad på en computer, det aktive felt på din tablet er direkte tilsvarende din skærm. Så hvis du trykker med din pen i øverste venstre hjørne af din tablet så vil cursoren rykke direkte derhen på din skærm. Således kan du ikke flytte cursoren et sted hen ved at "trække" den af flere omgange ligesom på en touchpad - Der hvor du sætter pennen vil din cursor aktiveres på din skærm. Dette er muligvis den sværeste tilvænnings sag ved en tablet - men samtidig også en af de ting som gør den så lækker at arbejde med når det er blevet naturligt for dig.

Hvilken tablet skal man så vælge ?
Som udgangspunkt har wacom 3 forskellige linjer af tablets:

Intuos er de mindste af dem. Jeg har ikke haft sindssyg meget erfaring med disse, har kun leget lidt med én da jeg var på besøg i en af mine kammeraters studie. Han prøvede faktisk på daværende tidspunkt at sælge mig den fordi han selv havde opgraderet til en pro. Min opfattelse var at den havde en fin respons og fungerede udemærket, de er dog små og giver dig ikke ret meget udover et tegnefelt.

Intuos Pro er wacoms "mellemklasse" og sandsynligvis også den mest populære. Den findes i 3 størrelser og giver dig både 6 custom keys plus et multifunktionelt touch wheel ved siden af tegnefeltet. Derudover kan den køre både med USB kabel og med trådløs forbindelse. Intuos Pro serien er selvfølgelig en smule dyrere end de førnævnte Intuos, men efter min mening får du også et langt mere overbevisende produkt. Hvis du primært laver retouching og billedbehandling kan du til gengæld, efter min mening, sagtens nøjes med at købe "small" modellen af Intuos Pro series - Dét gjorde jeg selv, og jeg har på intet tidspunkt savnet mere plads på den. Faktisk var det lidt af en tilvænning at skulle flytte hånden så meget rundt når man er vant til at arbejde med mus eller touchpad.

Cintiq er den største i wacoms "tablet"-serie, hvis man da overhovedet kan kalde dem det. Egentligt er Cintiq nok nærmere en højsensitiv touchscreen som bare også gør brug af pennen. De koster en mindre formue og er ikke så relevante for den almene fotograf. Hvis du er illustrator, 3D tegner eller grafiker og lever af at sidde og tegne på din computer så er de absolut geniale, men hvis du virkelig overvejer sådan én, så ved du forhåbentligt også hvorfor du skal have den, så dem vil jeg ikke fortælle for meget om. Hvis du blot er nysgerrig så kig endelig på deres lineup på Wacoms hjemmeside - De er super cool. #NerdGasm

Pacshot af Intuos Pro Small (Min egen)Comment